Рак порожнини рота.

За останній час в світі почастішали випадки онкологічних захворювань та захворювань щелепно – лицевої ділянки. Так дослідження ВОЗ свідчать, що рівень захворюваності на онкологію зросте до 2020 року на 70%, онкологія “молодшає” і набуває більш агресивних форм, що пов’язано з порушеннями природного середовища, вживання в їжу продуктів великого кількісно штучних домішок, значним поширенням серед населення шкідливих звичок зокрема паління. Тому захворювання не тільки медиків, а й кожної людини бути  на сторожі свого здоров’я.

Серед імовірних причин онкозахворювань вчені виділяють зокрема хронічні інтоксикації (робота з шкідливими речовинами без відповідного захисту, паління, вживання алкоголю та наркотиків, проживання на забруднених територіях). В порожнині рота окремо можна виділити хронічну механічну травму: ортопедичні конструкції. Що не відповідають вимогам(гострі краї коронок, змінних протезів). Середній строк служби ортопедичних конструкцій в порожнині рота 3-5 років, після чого вони потребують заміни або корекції.

Онкозахворювання порожнини рота можуть проявлятися у вигляді язв та ерозій, що довго не загоюються  та не хворобливі , довготривалі “безпричинні” збільшення лімфовузлів, та іншими ознаками. Особливу увагу також потрібно приділяти хронічним – довготривалим тріщинам нижньої губи.

Виявлення та запобігання онкозахворювань значною мірою залежить від регулярних профілактичних оглядів не рідше одного разу на рік, та проведення санації порожнини рота. Рак виліковний якщо виявлений  на ранніх стадіях.

Дбайливе та уважне ставлення до себе та свого здоров’я запорука довгого та щасливого життя.

 

Лікар-стоматолог Полтавської ЦРКЛ М.В.Черніков