Профілактика та діагностика вірусних гепатитів.

Гепатит- це захворювання печінки запального характера.

Основні причини розвитку гепатиту : віруси гепатиту:

  • деякі інфекційні захворювання
  • токсичні речовини(алкоголь,деякі наркотичні препарати)
  • медикаменти
  • автоімунні захворювання.

Вірусні гепатити –це група антропонозних вірусних захворювань,об*єднаних переважно гепатотропністю збудників і провідними проявами:гепатомегалією,жовтяницею,інтоксикацццією.

Місце ураження-печінка.

Існує п*ять типів вірусів гепатиту :А, В, С,D і Е. Усі типи вірусів спричиняють захворювання печінки, але між ними є різниця.

Вірусний гепатит А (хвороба Боткіна):

шляхи передачі:через забруднену фекаліями воду,їжу( фекально-оральний шлях тпередачі).

Симптоми захворювання є гарячки,нездужання,втрата апетиту,діарея,нудота,відчуття дискомфорту в животі,сеча насиченого темного кольору,жовтяниця.

Унаслідок хвороби виробляється стійкий іммунитет.

Вірусний гепатит В і  С :

  • шляхи передачі: від матері до дитини (стосується більше гепатиту В),
  • статевий ШЛЯХ ПІД ЧАС НЕЗАХИЩЕНИХ СТАТЕВИХ КОНТАКТІВ;,
  • через кров при медичних та косметичних процедурах(хірургічні втручання,стоматологічні процедури,гемодіаліз,татуювання, пірсинг ,манікюр)
  • вживанні наркотиків ін*єкційно та інтраназально;

симптоми:на початку хвороби може не бути жодних ознак,але у деяких хворих проявляються ознаки гострого захворювання (пожовтіння шкіри та склер,потемніння сечі,підвищення втомлюваністі,нудота,блювання,біль у животі).Якщо гепатит В перебігає хронічно(понад 6 місяців),то він призводить до цирозу та раку печінки.

Особливість гепатиту С в тому,що він розвивається хронічно у половини хворих,а 8-10% з них отримують цироз та рак печінки.

Вірусний гепатит D розвивається тільки за наявності вірусу гепатиту В.

Змішане інфікування обома вірусами обтяжує перебіг хвороби та викликає загострення у разі хронічного гепатиту у вигляді цирозу та раку.

Вірусний гепатит Е поширюється через фекально-оральний механізм передачі.Захворювання має легкий перебіг та триває 2-6 тижнів. Дуже рідко виникають ускладнення.

Якщо у людини з*явились ознаки будь- якого типу вірусного ггепатиту необхідно обов*язково звернутися до сімейного лікаря,який повинен призначити необхідні обстеження та, у разі потреби, спрямувати до відповідного спеціаліста .Кожен пацієнт,який приходить в клініку є потенційним носієм вірусних гепатитів.

Профілактика гепатитів:

Вакцинація від гепатиту В ( можна в будь якому віці) та А ;

Дотримуватись особистої гігієни,мити руки перед вживанням Їжі,після кожного відвідування туалета;

Обробляти Їжу перед її вживанням , для дітей обдати окропом;

Користуватись засобами разового(шприци, голки,крапельні системи, гінекологічні оглядові дзеркала) та індивідуального (зубні щітки,леза для гоління, контактні лінзи) призначення ;

Робити косметологічні процедури в професійних салонах та завжди перевіряти умови стерилізації інструментів. Якщо є можливість, користуватися одноразовими;

Використовувати презервативи під час статевих стосунків

Кожен пацієнт може пройти лікування вірусного гепатиту у нашому закладі, звертатись до лікаря-інфекціоніста кабінету інфекційних захворювань .

За кошти державного бюджету закуплено препарати для лікування вірусних гепатитів В та С в достатній кількості .

Сімейний лікар у межах гарантованого пакету медичних послуг здійснює тестування на вірусні гепатити В та С із використанням швидких тестів.

Маршрути пацієнтів оптимізовано,спрощено підходи до діагностики та лікування з використанням нових схем.

 

Лікар-інфекціоніст Бєлая О.В.