Потрібно пам’ятати про захист.

Усе життя лікаря – це здобуття нових і нових знань, нового досвіду, який іноді змушує відмовитись від старого й звичного, невтомний пошук, боротьба із самим собою за формування власної особистості.

Саме зараз, коли в нашій країні іде війна, коли медичні працівники рятують життя наших захисників, необхідно нагади про охорону праці і збереження життя та здоров’я самих медиків. У цей складний і відповідальний час COVID-19, на жаль, не зник.

Здоров’я має важливе значення в житті кожної людини а особливо медичного працівника. Це ключовий аспект національної безпеки, воно визначає можливості досягнення індивідуального і суспільного добробуту в нашій країні. Отже, на що хочеться звернути увагу. Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) а саме: маски, захисні окуляри/щиток, ізоляційні халати, рукавички, бахіли, антисептичні розчини – остання лінія оборони медичного працівника для попередження інфікування. Правильне та відповідне їх використання повинно забезпечувати зменшення інфікування медичних працівників.

Також хочу нагадати, що вплив COVID-19 на медичних працівників може відбуватися в будь-який час у закладах охорони здоров’я та в позалікарняному середовищі. Систематичний аналіз свідчить про те, що професійний ризик для медичних працівників може зростати в певних клінічних умовах або при неоптимальній гігієні рук, неправильному використанні або відсутності відповідних ЗІЗ.

Здоров’я людей та медичного персоналу, який їх обслуговує, є пріоритетом будь-якої держави. Кожна країна прагне до побудови найкращої та найбільш оптимальної системи охорони здоров’я, яка дозволяє максимально охопити населення доступними медичними послугами високої якості.

В. ХОМЕНКО, інженер з охорони праці.