ЕЛЕКТРОННІ ЛИСТКИ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ.

Замість паперових листків непрацездатності в Україні з 4 червня 2021 року запровадили цільову модель формування та видачі електронних лікарняних – е-лікарняних.

Процес формування та видачі електронних листків непрацездатності регламентується наступними нормативними документами:

-Порядок організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього, затверджений постановою КМУ від 17.04.2019 № 328
-Порядок ведення Реєстру медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 18.09.2020 № 2136
-Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066
-Порядок здійснення Фондом соціального страхування України перевірок обґрунтованості видачі та продовження листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066
-Інструкція по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі, затверджена наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066
-Порядок організації експертизи тимчасової втрати працездатності, затверджений наказом МОЗ від 01.06.2021 № 1066
-Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 №1234

Листок непрацездатності формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України на підставі інформації медичного висновку (медичних висновків) у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Щоб отримати е-лікарняний необхідно:

  1. Звернутися для медичного огляду до лікаря (у випадку підтверженого ковід-19, лікар формує лікарняний онлайн). Лікар встановлює факт тимчасової непрацездатності та формує електронний медичний висновок у Реєстрі медичних висновків (МВТН).
  2. МВТН з моменту накладання на нього КЕП лікаря автоматично передається з електронної системи охорони здоров’я до Електронного реєстру листків непрацездатності.
  3. На підставі МВТН формується листок непрацездатності. Електронний листок непрацездатності має унікальний реєстраційний номер і надійде роботодавцю пацієнта в його кабінет страхувальника і самому пацієнту в його особистий кабінет на вебпорталі Пенсійного фонду.
  4. Дані електронного листка непрацездатності надходять до Реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України у закритому вигляді та відразу відображаються в Електронному кабінеті страхувальника (роботодавця) у відповідному статусі.
  5. Через 7 днів після закриття електронний лист переходить у статус “Готовий до сплати”. На підставі сформованої заяви-розрахунку за даними Реєстру страхувальник може робити виплату.

На відміну від паперових лікарняних, медичні висновки для формування е-лікарняних лікарі можуть створювати самостійно терміном до 30 календарних днів.

Перші 5 днів страхового випадку оплачуються роботодавцем, а решта днів аж до одужання фінансується Пенсійним фондом України незалежно від кількості е-лікарняних, якими оформлено випадок. Виключенням є виплата допомоги у зв’язку з вагітністю та пологами, догляду за хворими дітьми тощо, які оплачуються за кошти Пенсійного фонду України з першого дня. Через повні 7 днів після дати свого закриття е-лікарняного роботодавець може розпочинати процедуру призначення матеріального забезпечення, формування заяви-розрахунку та її направлення Пенсійному фонду України (якщо період тимчасової непрацездатності становив більше 5 днів).

 

 

ОКСАНА ГОНДА, лікар-терапевт, голова лікарсько-консультативної комісії.