Про шкідливий вплив наркотичних засобів.

23Наркоманія – це захворювання, яке виникає внаслідок вживання специфічних препаратів, які отримали загальну назву наркотики. Характеризується нездатністю стриматись від споживання постійно зростаючої кількості наркотиків. При цьому виникає стійка фізична та психічна залежність від них, що проявляється ураженнями внутрішніх органів, розладами психіки, розвитком абстинентного синдрому (від abstinentia — повне утримання від уживання чогось), так званої ломки у наркоманів.

Чим небезпечні наркотики? Вони змінюють свідомість людини , руйнують її пам’ять, інтелект, пригнічують відчуття та емоції, також викликають сильну психологічну й фізичну залежність; їх уживання пов’язане зі смертельними випадками.

Навіть одноразове їх уживання може призвести до залежності. У зв’язку з фізіологічними особливостями організму в підлітків дуже швидко розвивається наркотична залежність (значно швидше, ніж у дорослих.

Люди, які вживають наркотики ,значно більше ніж інші ризикують отримати ВІЛ-інфекцію, оскільки вірус може передаватися через кров (при використанні одного шприца для ін’єкцій декількома людьми), а це призводять до втрати контролю над поведінкою, адже вони сильно впливають на роботу  нервової системи  і разом з цим –  самоконтроль.

Під дією наркотиків нервові клітини просто згорають. Різко знижується захисна реакція організму.

Проблеми наркоманії хвилюють увесь світ. Вважається, що на Землі понад 1 млрд. людей уживає наркотики. Не є винятком і Україна.

Наркоманія має пагубні наслідки для здоров’я та життя людини. Вдумайтеся у наступні цифри. За оцінками ООН число осіб, що вживають наркотики, на даний час складає не менше 185 мільйонів людей (тобто 3% всього населення планети або близько 12% населення у віці від 15 до 30 років). На жаль, наслідки наркозалежності для демографічних показників стають все більш загрозливими з кожним днем. Щорічно в результаті вживання наркотиків гинуть близько 200 тисяч людей. Наркоманія знаходиться на шостому місці в списку найбільш поширених причин смерті осіб віком 15-49 років. Приблизно 5 % дорослого населення світу хоча б раз споживали наркотики.

Невтішною є статистика наркоманії і в Україні. Так, за даними МВС України кількість наркозалежних, що офіційно перебувають на обліку, перевищила 150 тисяч людей. Однак, на думку фахівців, у нашій державі їх понад 1 мільйон. Збільшується й кількість злочинів, скоєних на грунті наркоманії. Кожного року наркозалежні особи та особи, що перебувають у стані наркотичного сп’яніння, скоюють понад 10 тисяч злочинів, серед яких вбивства, розбійні напади, пограбування, крадіжки. Кожної доби від наркоманії помирають близько 20 осіб.

Ось деякі приклади впливу наркотичних речовин на органи і системи організму людини.

Так дихальні шляхи страждають не тільки від речовин, які розкурюють. Наркотики, що вживаються іншими способами пригнічують центр мозку, що відповідає за кашель. Відсутність цієї функції не дає звільняти легені від частинок і захищати їх. Це провокує розмноження шкідливих бактерій і виникнення інфекційних захворювань.

Також погіршується робота шлунково-кишкового тракту, яка відбувається через пригнічення регуляційних процесів, зменшення вироблення шлункового соку і порушення моторики. Наркотичні речовини знижують апетит, погіршують засвоюваність їжі, викликають запори і спазми. Проблеми зі шлунком ведуть до авітамінозу і отруєнь.

Печінка перша стикається з впливом наркотиків, а згодом перестає справлятися зі своєю роботою. Токсини не переробляються і поширюються організмом, отруюючи його.

Наркотики синтетичного походження викликають гниття кісткових тканин і стають причиною розвитку остеомієліту, який руйнує кістки. Через підвищений вплив синтетичних наркотичних речовин на щелепи у наркоманів лице стає асиметричним. Також підвищується крихкість опорного апарату і зубів.

Найчастіше до перших спроб вживання наркотичних речовин спонукає бажання спробувати щось нове, отримати новий досвід, часто під впливом так званих “друзів”. Отож перш ніж отримати цей, м’яко кажучи, сумнівний досвід, варто замислитися, як він вплине на ваше подальше особисте життя та життя ваших близьких.

 

СЕРГІЙ СТЕПЧЕНКО, лікар-психіатр поліклінічного відділення.