Про важливість своєчасної діагностики та призначення адекватної терапії при лікуванні пневмонії.

Пневмонія – гостре інфекційне захворювання, причиною якого можуть стати віруси, бактерії або навіть гриби. У практиці лікаря зустрічається також пневмонія, яка виникає навколо онкологічного вогнища.

До сих пір захворюваність і навіть смертність від цього захворювання залишається високою.

Пневмонія є запальним процесом і протікає в легеневій тканині. Найчастіше причиною захворювання є інфекція. Вона потрапляє в легені переважно повітряно-крапельним шляхом, рідше з потоком крові. У нормі з мікроорганізмами, що викликають запалення легенів, успішно справляється імунна система. У тих випадках, коли імунітет ослаблений, ризик захворіти на пневмонію збільшується. Дуже часто пневмонія виникає як ускладнення захворювань верхніх дихальних шляхів.

Особливих відмінностей між пневмонією у жінок і чоловіків немає. Однак у чоловіків частіше зустрічається така шкідлива звичка, як куріння. А у курців, як правило, в 80% випадків є хронічний бронхіт. Це означає, що є хронічний запальний процес в бронхах, який не тільки пригнічує місцевий імунітет, але і сприяє розвитку інфекції в легенях. Також при тривалому палінні уражається і сама легенева тканина. Розвивається пневмосклероз (ущільнення легенів) і емфізема (порушення еластичності і легкості легеневої тканини). Все це може привести до більш швидкого поширенню запалення в легенях і більш важкому перебігу пневмонії у чоловіків курців.

Пневмонія може призвести до обструкції дихальних шляхів і гострої дихальної недостатності, розвитку перикардиту, абсцесу легенів, сепсису і навіть летального результату.

Діагноз «пневмонія» ставитися на підставі клінічної картини, і ряду інструментальних і лабораторних досліджень.

Рентгенологічне дослідження легенів дозволяє визначити, в якій ділянці легень йде запальний процес, наскільки широко ураження легеневої тканини
Мікроскопічне дослідження мокротиння дозволяє виявити збудника захворювання, отримати інформацію про стадію запального процесу, допомагає в підборі лікарських препаратів.

Посів мокроти допомагає не тільки виділити збудника, але і підібрати ефективний антибактеріальний препарат для лікування.

Важкі форми пневмонії вимагають лікування в стаціонарних умовах. При такому вигляді захворювання найчастіше використовуються додаткові методи діагностики. Лікування часто проводять у відділеннях реанімації та інтенсивної терапії. Це дозволяє тримати під додатковим контролем стан пацієнта і в разі необхідності надати невідкладну допомогу.

При цьому важливо пам’ятати, що скасовувати призначені антибіотики або противірусні препарати або змінювати дозування самостійно категорично заборонено, навіть якщо пацієнт швидко відчув поліпшення і йому здається, що він цілком здоровий. Тимчасове зменшення симптомів не завжди означає одужання. Неприпустимо займатися самолікуванням і намагатися впоратися з хворобою народними засобами. Пневмонія досить небезпечне захворювання. Зволікання в лікуванні може привести до тяжких наслідків.

Кращі ліки від пневмонії – це профілактика. Здоровий організм з сильною імунною системою може впоратися практично з будь-якою інфекцією

 

НАТАЛІЯ БАНДАЛЕТОВА – завідувачка терапевтичним відділенням.