Актуально про імунізацію.

Загальновідомо, що хворобу краще попередити, ніж лікувати людину, яка вже захворіла. Багато інфекційних хвороб проходить з важким перебігом та розвитком ускладнень. Хоча сучасна медицина має великі можливості для їх лікування, але тривалий перебіг захворювання наносить моральний та матеріальний збиток, як дитині так і батькам.

Вакцинація є унікальним перевіреним роками засобом попередження інфекційних хвороб та широко використовується у всьому світі.

За допомогою вакцин можливо попередити страждання, інвалідність і смерть. Крім цього, за допомогою вакцин можливо обмежити передачу інфекції, знизити навантаження на охорону здоров’я, заощадити кошти.

Основною метою імунізації є формування специфічного імунітету та створення тривалого захисту організму від інфекцій.

На жаль, у деяких батьків виникає необґрунтований страх перед проведенням щеплень собі та своїм дітям через побоювання ускладнень, що пов’язано з поширеною думкою розцінювати будь – які порушення здоров’я у післявакцинальному періоді як такі, що викликані саме вакцинацією.

Натомість, як свідчать лікарі, відмова від щеплення загрожує набагато більшими неприємностями.

Населення повинно розуміти, що єдиним дієвим способом захисту від інфекційних захворювань є імунопрофілактика.

Згідно з Конвенцією про права дитини, прийнятої ООН в 1989 році, кожна дитина має право на вакцинацію. Кожна країна має свій перелік інфекційних захворювань, проти яких проводить обов’язкову вакцинацію.

Доведено та науково обґрунтовано, що після вакцинації виникає мінімальний ризик ускладнень в порівнянні з ускладненнями після перенесеного інфекційного захворювання. Комплекс заходів, що включає використання сучасних, високоякісних вакцин, урахування всіх правил проведення профілактичних щеплень, дотримання умов транспортування та зберігання вакцин сприяє мінімальному ризику виникнення побічних реакцій у післявакцинальному періоді при проведенні щеплень як здоровим, так і дітям з відхиленнями у стані здоров’я.

При проведенні імунізації використовується тільки сертифікована на території України вакцина. Медичні працівники, які проводять вакцинацію пройшли відповідне навчання та мають дозвіл на проведення вакцинації. Вакцинація проводиться тільки після огляду лікаря (у разі відсутності відповідних медичних протипоказань).

Вакцинація ратує – це повинен зрозуміти кожен.

 

 

Тамара Воробйова, лікар-педіатр поліклінічного відділення комунального підприємства «Полтавська центральна районна клінічна лікарня Полтавської міської ради»