Планування сім’ї.

Планування сім’ї – надійний спосіб збереження та покращення здоров’я жінок та дітей. Відповідальність за планування сім’ї лягає на обох майбутніх батьків, передбачає оволодіння знаннями про те, з якого віку можна народжувати дітей, скільки мати дітей, яких інтервалів дотримуватись між пологами, а головне практикувати здорову по відношенню до себе та майбутнього покоління поведінку. Дуже важливо знати методи запобігання небажаної вагітності. Це допоможе уникнути аборту – шкідливої та небезпечної для здоров’я жінки операції. Всесвітня організація охорони здоров’я, формуючи для країн-учасниць задачі на 21 сторіччя, приділила особливу увагу підтримці здоров’я молоді, кращій її підготовці до виконання своїх обов’язків.
Молодь має оволодіти найкращими життєвими навичками, використовувати їх в подальшому для підтримки свого здоров’я, відтворення здорового покоління. Для досягнення цього молода людина повинна знати основи здорового способу життя, опанувати культуру планування сім’ї, статевих відносин. Частота вагітності у дівчаток-підлітків повинна знизитися до мінімуму.
В результаті планомірної роботи з молоддю кількість медичних абортів в Україні постійно скорочується: за п’ять останніх років – майже на чверть. Знижується також питома вага абортів у дівчаток-підлітків. Але простежується стійка тенденція до збільшення розповсюдженості гінекологічної патології серед дівчат усіх вікових груп, зростає кількість жінок, що вступають до репродуктивного віку вже з тягарем захворювань: за останні 5 років серед вагітних збільшилась частота анемій, хвороб сечостатевої системи та системи кровообігу. Куріння, вживання алкоголю, експерименти з наркотиками обумовлюють значну частину репродуктивних втрат та низького рівня здоров’я дітей, адже в структурі причин інвалідності дітей в Україні перше місце займають вроджені аномалії та хромосомні порушення, на другому – хвороби нервової системи, на третьому – розлади психіки та поведінки.

Профілактика незапланованої вагітності.

Оптимальний вік для народження дітей 20-35 років. Інтервали між пологами мають бути не менше двох років, це дозволяє жінці відновити сили для майбутніх пологів, зберегти своє здоров’я та здоров’я майбутніх дітей. Після настання вагітності необхідно якомога раніше звернутись в жіночу консультацію.
Сучасна медицина пропонує різноманітні методи запобігання небажаної вагітності. Види та засоби контрацепції відрізняються один від одного дією на організм, ефективністю та зручністю застосування. Не дивлячись на високу ефективність, жоден з методів сучасної контрацепції не дає стовідсоткової гарантії запобігання вагітності. Це пов’язано, перш за все, з неправильним або недбалим застосуванням того або іншого протизаплідного засобу. Крім того, наш організм має неповторні індивідуальні особливості, тому реальна ефективність засобів контрацепції на практиці не перевищує 98-99%.

Планування вагітності. Як жінці правильно підготуватися до вагітності.

Якщо вагітність бажана, то будь-яка жінка – майбутня мати – повинна забезпечити найкращі умови для майбутньої дитини. У даному випадку ми говоримо саме про здоров’я, а не про матеріальне благополуччя. Про що ж саме потрібно подбати майбутній мамі? Етапи підготовки до вагітності.

Сьогодні лікарі все частіше говорять не про дев’ять, а про дванадцять місяців вагітності. Мається на увазі тримісячна підготовка напередодні бажаної вагітності. Про що ж саме потрібно подбати майбутній мамі? Давайте розглянемо всі етапи такої підготовки.

Найкращий вік для планування вагітності.

Прийнято вважати, що як для жінки, так і для чоловіка найкращим віком для планування вагітності та народження дитини є період з 20 до 35 років. З віком фертильність у обох партнерів знижується, тому жінкам, старше 35 років, завагітніти важче. Також після 35 збільшується ризик виникнення вад розвитку і спадкових захворювань у дитини.

Підготовка до зачаття.

Кращою підготовкою до зачаття стане повне медичне обстеження. При виявленні будь-яких відхилень здоров’я партнерів, майбутнім батькам порекомендують пройти лікування. При цьому потрібно обов’язково радитися з лікарем щодо прийому тих чи інших ліків, так як прийом медикаментів може бути неприйнятним для планування вагітності. Так навіть прийом ліків рослинного походження може серйозно вплинути на зачаття. Пам’ятайте, що деякі лікарські трави можуть спровокувати аборт (звіробій, ехінацея, женьшень).

Харчування під час планування вагітності.

Раціон майбутньої мами вивчіть тут. Пам’ятайте: ми те, що ми їмо. Бажання народити здорову дитину змушує нас переглянути свої харчові пріоритети на користь натуральних продуктів. Для здоров’я мами і дитини їжте більше овочів, фруктів, зелені, а також круп, риби, молочних продуктів. При цьому все повинно бути якісним і свіжим. А от від жирного, консервів і копченостей краще відмовитися. Це стосується також міцного чаю і кави. Якщо хтось із майбутніх батьків страждає від алергії, краще вживати продукти, які вирощені / вироблені в тій же місцевості. Тобто для нас важливо їсти саме українські овочі і фрукти, м’ясо і т.д.

Майбутній мамі при плануванні вагітності, а також у першому триместрі вагітності необхідно приймати фолієву кислоту, що є гарною профілактикою вад розвитку нервової трубки у плода. Препарат і дозування обговоріть з лікарем. У продуктах фолати у великій кількості містяться в сухих сніданках, зелених листках овочів (шпинаті, цибулі, зелені салату, цвітній капусті), печінці, нирках, м’ясі.

Також вам потрібно буде зробити акцент на залізі, нестача в організмі якого призводить до анемії, захворювання при якому плід може не отримувати достатньо кисню для нормального росту і розвитку. Залізо в більшій, ніж в інших продуктах, кількості міститься в нежирних сортах м’яса, особливо в печінці та нирках, а також у деяких овочах – зелених і листяних, у варених квасолі і горосі. Для кращого засвоєння заліза одночасно вживайте продукти, багаті вітаміном С або продукти, що містять кислоту. Такими продуктами є фрукти, соки, солодкий перець, помідори, кефір. А от чай і кава погіршують здатність організму засвоювати залізо. Для нейтралізації дії чаю та кави пийте ці напої між прийомами їжі, задовго до або після вживання рослинних продуктів, багатих залізом. Кальцій також дуже потрібен як майбутній мамі, так і дитині. Він важливий для нормального розвитку кісток і зубів. Добрими джерелами кальцію є молочні продукти і деякі крупи. Краще вибирати нежирні сорти молока, сиру і йогурту. А ще вам дуже потрібен вітамін Д (він сприяє засвоєнню кальцію), намагайтеся проводити більше часу на повітрі, особливо в сонячну погоду.

 

ДІАНА ВОРОНКИНА, лікар акушер-гінеколог жіночої консультації.