Діабетична стопа.

Діабетична стопа – ускладнення цукрового діабету, патологічний стан у вигляді гнійно-некротичних процесів, виразок, кістково-суглобових уражень стоп. Згідно зі статичними даними, синдром діабетичної стопи є основною причиною ампутацій кінцівок.

У механізмі розвитку цього патологічного процесу можна визначити такі провідні фактори, як діабетична нейропатія, що призводить до розвитку значних трофічних змін, а також гіперглікемія, що спричинює порушення функції лейкоцитів із подальшим розвитком інфекції. Надзвичайна уразливість стоп у хворих на цукровий діабет порушує проблему адекватного догляду за ними.

Зокрема, значну небезпеку становить утворення гіперкератозів, оскільки такі ділянки разом із сухістю шкіри та мікротріщинами зумовлюють проникнення будь-якої інфекції. Крім цього, під зоною гіперкератозу відбувається стискання м’яких тканин, що може призводити до утворення порожнин, заповнених рідиною.

У більшості випадків цих проблем можна уникнути. Неухильне дотримання простих та доступних рекомендацій дає змогу запобігти розвитку діабетичної стопи. При цьому основним постулатом такого догляду є його регулярність.

Насамперед слід постійно зволожувати шкіру стоп та вживати профілактичних заходів щодо гіперкератозу. Неприпустимим є використання з метою усунення ділянок огрубілої шкіри агресивних хімічних речовин, пластирів для видалення мозолів, а також ріжучих предметів (скальпель, лезо тощо).

Для осіб, які хворіють на цукровий діабет, характерне значне зниження захисних сил організму, тому навіть незначні ушкодження шкіри стоп можуть призвести до запальних процесів на ногах, а в подальшому – до виникнення виразок та інших ускладнень.

З огляду на це, хворим на цукровий діабет рекомендовано:

– ретельно дотримуватися правил гігієни;

– носити зручне взуття, шкарпетки з нетугою резинкою;

– у разі травмування не використовувати йод, спирт, «зеленку»;

– будь-які садна, порізи слід обробляти спеціальними засобами (можна препаратом Карбодерм) та накладати суху стерильну пов’язку.

Слід пам’ятати, що лише постійна увага до шкіри стоп та своєчасне звернення до лікаря при перших ознаках інфекції дають змогу запобігти виникненню симптомів діабетичної стопи.

 

СЕРГІЙ МУКОГОРЕНКО, лікар хірург хірургічного відділення.