ВАК-терапія (VAC) в умовах хірургічного стаціонару.

Що ж таке ВАК-терапія (VAC – Vacuum-assisted closure), або як його ще називають, лікування ран негативним тиском (Negative Pressure Wound Therapy, NPWP), його переваги та недоліки, ефективність лікування та приклади лікування.

Почнемо з того, що це за метод лікування та трохи з історії його виникнення.

ВАК-терапія (вакуумна терапія) – місцевий терапевтичний вплив, що здійснюється з допомогою вакууму. В основі методу лежить застосування слабкого від’ємного тиску, у середовищі якого розташовується рана. Слабкий від’ємний тиск поліпшує відтікання раньового секрету, набагато швидше з’являється грануляційна тканина, звужуються краї рани, покращується мікроциркуляція. Метод ВАК-терапії використовувався з часів стародавньої Греції. Найпростішим пристроєм були скляні колби, з яких відкачували повітря. Науковий підхід до широкого використання цього методу почали розробляти американці наприкінці ХХ ст. Першими створили апарати сучасного типу, які необхідні для лікування.

ВАК-терапія застосовується у випадках, коли відсутня можливість первинного закриття ран як після, так і між їхнім хірургічним обробленням.

Також для ведення великих донорських дефектів під час транспозиції (пересадки) складних комплексів тканин; для поліпшення приживлюваності аутодермальних трансплантатів. Використання методу доречне для пацієнтів з проблемними (хронічними) ранами різного ґенезу, як-от: діабетична стопа, венозні, променеві або змішані виразки, кишково-шкірні або лімфоїдні фістули. Терапія поширюється також і для скелетизації кисті і стопи, лікування компартмент-синдрому, пролежнів, панкреонекрозу та відкритих ран черевної порожнини.

ВАК-терапія відома як метод спрощення варіантів реконструктивних операцій. Не рекомендується застосовувати ВАК-терапію за умов порушення коагуляції з ризиком кровотечі. Якщо людина має відкриті судини і судинні анастомози, злоякісні або «сухі» рани, нориці невідомого походження, використовувати цей метод теж протипоказано.

Тож, сам процес підключення до ВАК-апарату відбувається так: на поверхню рани накладається спеціальна губка, яку герметично накривають плівкою та приєднують до ВАК-апарату, попередньо підготувавши рану до самого процесу. Виставляються відповідні налаштування негативного тиску та часу накладання. Швидке загоєння рани здійснюється завдяки її постійному очищенню і стимуляції регенерації тканин. Рівномірна дія від’ємного тиску підсилює синтез сполучної тканини і білків в рані, зменшує набряк тканин, збільшує приплив крові, знижує рівень мікробів, підтримує оптимальну вологість рани. Активізація таких процесів дозволяє рані загоїтись за значно коротший термін.

В результаті ми отримуємо такі ефекти лікування:

  • швидке й безпечне зняття больових синдромів, особливо в пацієнтів з остеохондрозом і радикулітом;
  • ефективне не медикаментозне оздоровлення та реабілітація організму, яке діє завдяки мобілізації власних ресурсів;
  • дієвий способів попередження цілого ряду захворювань;
  • активізація мікроциркуляції в організмі, важливої для оновлення та омолодження тканин.

Переваги ВАК-терапії:

  • завдяки від’ємному тиску видаляється з рановий ексудат, що містить в собі патологічно змінені тканини, некротизовані тканини та патогенну мікрофлору. Тому швидко зникає набряк, рана набагато швидше вичищається, у тому числі й від хвороботворних бактерій;
  • завдяки від’ємному тиску набагато швидше з’являється грануляційна тканина, звужуються краї рани;
  • одним із механізмів прискорення процесу очищення та загоєння ран є значне покращення кровотоку, який збільшується до 7–8 разів. Завдяки цьому процес загоєння ран скорочується в 3–4 рази;
  • з використанням ВАК-пов’язки зникає проблема різких неприємних запахів, що супроводжують численні рани;
  • перев’язування здійснюють, як правило, один раз на 2-4 дні, що зменшує навантаження на медперсонал;
  • використання невеликих за розміром апаратів, які можуть працювати автономно (на акумуляторах).

Недоліки ВАК-терапії:

  • дорогі перев’язувальні матеріали та обладнання;
  • використання не на всі рани (особливо на ті, що супроводжуються розвитком піодермії навколишніх тканин).

Розповсюдження цього методу в Україні має проблематичний характер. За рахунок відсутності доступної інформації як для населення так і для лікарів, роз’єднаність фахівців, що займаються впровадженням цього методу лікування.

За останні роки метод ВАК-терапії широко застосовується в умовах нашого закладу, а з початком повномасштабної війни кількість хворих неабияк зросла. Лише за останній рік успішно проліковано 57 хворих з дефектами шкіри різних розмірів та об’ємів.

 

 

ДМИТРО ВЕЛИЧКО, завідувач хірургічним відділенням.