Як подолати депресію?

Зараз багато людей відчувають зниження емоційного фону: від легкого смутку і ностальгії до зневіри і тяжкої печалі. У цього психологічного стану є ряд причин. Наприклад, зміна сезонів і зміна погодних умов викликають коливання гормонального фону .Тому багато хто відчуває зниження життєвого тонусу. У такі хвилини прийнято говорити «я в депресії», але це не так.

Буденне розуміння терміну «депресія» дуже далеке від його справжнього змісту. Клінічна депресія – це серйозний психічний розлад, подолати який можна тільки за допомогою фахівця. Так, дійсно, в осінньо-весняний період у людей, хворих на хронічну депресію, спостерігається різке погіршення пихо-емоційного стану або рецидив. Але такі пацієнти точно знають свій діагноз і, як правило, знаходяться під наглядом фахівців. Лікування істинної клінічної депресії залежить від ступеня тяжкості захворювання і часто передбачає комбінований підхід: медикаменти та психотерапія.

Якщо ви відчуваєте:

1) поганий настрій протягом двох тижнів і більше (людину ніщо не радує, вона бачить світ «у чорному кольорі», зникає інтерес до життя );

2) зниження розумових здібностей (неможливо зосередити увагу, важко працювати, людина зациклена на своїх промахах, вважає себе непотрібною, невдахою),не зволікайте та зверніться за допомогою до фахівця.

Також для стабілізації психо-емоційного фону:

– перегляньте своє харчування. Збалансований раціон з акцентом на овочі, фрукти і білки, а також ненасичені жирні кислоти, допоможе швидше відновити гормональний баланс і позбутися туги.

– забезпечте собі регулярне фізичне навантаження. Підходить все: від щоденної годинної прогулянки на свіжому повітрі, до плавання і гри в теніс. Практикуйте те, що приносить вам задоволення. Такі заняття підвищують тонус організму і поліпшують настрій.

– регулярно спілкуйтеся. Плануйте зустрічі з друзями. Оточуйте себе життєрадісними і приємними людьми. Дзеркальні нейрони нашого мозку зчитують емоційний заряд нашого співрозмовника і копіюють його.

– приділяйте час собі. Якщо у вас немає захоплення, саме час його завести. Пробуйте нове. Це поверне інтерес до життя і допоможе знову відчути його на смак.

– проводьте час із рідними. Особливо корисними є ігри з дітьми і домашніми тваринами. Плануйте сімейне дозвілля.

 

 

ТЕТЯНА БИБА, лікар-психіатр поліклінічного відділен