Як подолати гіпертонію.

Гіпертонічна хвороба (гіпертонія) або артеріальна гіпертензія – це захворювання серцево-судинної системи, яке проявляється систематичним підвищенням артеріального тиску понад 139/89 мм. рт. ст. Чим вищий показник кров’яного тиску, тим складніше працює серце. При вперше в житті виявленому підвищеному АТ необхідно звернутися до сімейного лікаря й пройти відповідне обстеження;
якщо діагноз підтвердиться, ні в якому разі не займатись самолікуванням;
єдиного і універсального засобу лікування і профілактики гіпертонічної хвороби не існує;
лікування триває довго і спрямоване на зниження АТ до нормальних величин, за яких пацієнт почуває себе добре;
Щоб поліпшити якість життя при гіпертонії, необхідно регулярно контролювати свій артеріальний тиск. Сучасні методи діагностики і лікування гіпертонії дозволяють успішно контролювати стан пацієнтів з артеріальною гіпертензією і попереджати страшні ускладнення – втрату зору, аритмію, серцеву недостатність, інфаркт міокарду, інсульт.
Слід знати, що підвищення артеріального тиску – навіть стійке, але незначне – це ще не артеріальна гіпертонія. Але звернути увагу і вживати заходів необхідно в будь-якому випадку.
Найпоширенішими і небезпечними ускладненнями, які може викликати гіпертонічна хвороба, є:
гіпертонічний криз;
геморагічні або ішемічні інсульти при порушенні мозкового кровообігу;
нефросклероз (первинно зморщена нирка);
серцево-судинна недостатність;
Артеріальна гіпертензія – це діагноз, з яким можна жити десятиліття, не наражаючи себе на ризик серцевих нападів чи інсультів, але  тільки за умови безперервного лікування під контролем лікаря Не призначайте собі лікування самостійно, почувши телевізійну рекламу, або за порадою рідних та друзів, які не мають відповідної освіти.
Памятайте, що здоровий спосіб життя, своєчасний візит до лікаря та виконання всіх рекомендацій та призначень, самоконтроль артеріального тиску-це ті пріоритети що повинні бути нормою Вашого життя.

 

ГАННА ОВЧАРОВА, лікар- кардіолог поліклінічного відділення.