Що треба знати про меланому.

Меланома – одна з найнебезпечніших і агресивних пухлин. Вона найчастіше вражає шкіру, але може знаходитися на слизових оболонках , під нігтьовим простором і навіть на сітківці ока.

Меланома відрізняється частими рецидивами і метастазуванням .

Виникає меланома з клітин меланоцитів – це клітини, які містять пігмент меланин. Прогресує стрімко та безсимптомно. У 90% випадків меланома це видима пухлина, тому людині періодично необхідно самостійно стежити за станом родинок та пігментних змін своєї шкіри. Якщо з’явилися зміна кольору,форми, розміру родимок варто негайно звернутися до лікаря.

Основні симптоми, коли варто в терміновому порядку звернутися до фахівця:

  1. Гіперпігментація.
  2. Неоднорідність забарвлення.
  3. Асиметрична форма.
  4. Розмір більше 5 мм.
  5. Свербіж, мокнуття, ущільнення родимок.
  6. Специфічний блиск.

Меланома – надзвичайно небезпечна і агресивна форма пухлин, тому чим раніше проведено обстеження, тим сприятливіший прогноз захворювання.

Ультрафіолетове проміння є основною причиною меланоми. Більшість УФ-променів надходить від сонячного світла, але деякі можуть надходити від штучних джерел, таких як солярій.

Рідше люди успадковують генні зміни від батьків, які явно підвищують ризик розвитку меланоми. Крім того існують  додаткові фактори розвитку раку шкіри.

Серед них:

  1. Фенотип. Люди зі світлим відтінком шкіри та блондини, а також володарі блакитних очей, частіше страждають на це захворювання.
  2. Ослаблений імунітет підвищує шанси появи шкірного онкологічного захворювання.
  3. Наявність великої кількості родимок.
  4. Наявність сонячних опіків в анамнезі.
  5. Пігментна ксеродерма.
  6. Вікова група старше 50 років.
  7. Наявність невусів.
  8. Уже перенесена раніше меланома.

Щоб не пропустити меланому будьте уважні до себе та своєї шкіри. Відмічайте, чи з’явилися у вас нові родимки, чи не змінилися старі. Окрім самостійного огляду бажано проводити дерматоскопію у фахівця дерматолога.

Найкраще, що ви можете зробити для своєї шкіри, не тільки з точки зору ризику меланоми, це захистити її від надмірного впливу сонця. Користуйтеся кремом з SPF в будь – якому сезоні, але особливо ретельно – влітку. Уникайте сонця, коли УФ індекс найсильніший. Зазвичай це опівдні і до 16 години. Одяг також є хорошим захистом шкіри. Від соляріїв та ламп штучної засмаги краще відмовитись.

 

ТЕТЯНА КУПРІЯН, лікар-дерматовенеролог.