Термічні опіки.

Термічним називається опік, отриманий в результаті дії джерела тепла. Це може бути вогонь, гаряча рідина або пар, твердий предмет високої температури.

Симптоми безпосередньо залежать від ступеня опіку.

I ступінь. Характеризується поверхневим пошкодженням тканин. З’являється почервоніння і припухлість. Людину турбує біль і печіння. Симптоми зберігаються 2-3 дні, а потім поступово зникають.

II ступінь. До перелічених симптомів додаються пухирі, які утворюються в результаті тривалого впливу джерела тепла або короткочасно високої температури.

III ступінь. Відрізняється некрозом тканин. Залежно від причини опіку некроз клітин може виглядати, як жовта мокнуча желеподібна маса або шкірні покриви залишаються сухими, але набувають темно-червоного чи навіть чорного кольору. Опік супроводжується сильним болем і може доставляти людині серйозні страждання, особливо при великій площі.

IV ступінь. Некроз стосується не тільки поверхневого епітелію, але й тканин, розташованих під шкірою. У деяких випадках пошкодження доходить до кісток. Постраждалі ділянки стають темними, червоно-чорними. Кілька великих пухирів зливаються в один величезний. Через сильний біль існує високий ризик розвитку больового шоку. До того ж можуть спостерігатися ознаки інтоксикації: слабкість, тахікардія, блідість шкірних покривів. Це найважчий ступінь термічних опіків, при якій існує ризик летального результату.

Перша допомога при термічному опіку.

  1. Негайно погасіть вогонь на людині. Накрийте щільною тканиною або використовуйте інші методи, наприклад, воду, пісок, землю та ін.
  2. Видаліть залишки тліючої тканини з постраждалої людини, але за умови, що вона не торкається рани. Ні в якому разі не можна відривати прилиплу тканину від тіла.
  3. Поливайте опік холодною водою протягом 10-20 хвилин, щоб знизити температуру м’яких тканин. Можна опустити пошкоджені частини в ємність з холодною водою. А ось лід використовувати не можна через ризик отримання обмороження.
  4. На уражену ділянку нанесіть протиопікову мазь або гель. Потім накладіть стерильну або хоча б чисту пов’язку. Не використовуйте вату. Підійдуть бинти, марля та інші тканинні матеріали. При опіках першого ступеня можна обійтися без пов’язки.
  5. Категорично заборонено використовувати різні народні засоби, змащувати рани олією, сметаною, прикладати листя алое та ін.
  6. Якщо людина страждає від сильного болю, дайте знеболюючий препарат.
  7. При зупинці серця або дихання проведіть реанімаційні дії.
  8. Якщо у людини уражена велика площа тіла і спостерігаються симптоми інтоксикації, больового шоку, давайте пацієнтові багато пити, щоб прискорити виведення токсинів з організму.
  9. Негайно викличте швидку допомогу або самостійно відвезіть пацієнта в лікарню. Перший варіант кращий, оскільки опіки лікують не у всіх лікарнях.

Чого робити не можна:

  • не використовуйте для охолодження лід, це категорично заборонено. Він може викликати гіпотермію (патологічний стан, який розвивається у разі зниження внутрішньої температури людини нижче за 35С0);
  • не можна використовувати олію, сік алое, борошно, продукти тваринного походження тощо;
  • не використовуйте будь-які мазі/гелі до приїзду бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги;
  • не проколюйте пухирі у разі їх появи, якщо пухирі розірвались, накладіть чисту, стерильну пов’язку;
  • не використовуйте препарати, що містять спирт. Інакше опік може посилитися;

Звертаємо увагу, що рівень інтенсивності болю не завжди пов’язаний із тим, наскільки сильний опік. Іноді дуже серйозний опік може бути відносно безболісним.

Лікування вдома допускається у таких випадках:

  • легкий опік, міхурів немає, глибокі тканини не пошкоджені;
  • діаметр пошкодження не більше 10 см;
  • відсутнє ураження ступнів, кистей, обличчя;
  • немає нагноєння та запалення на обпаленій ділянці.

ОЛЕКСАНДР РЕВА –лікар хірург