Важливі речі про охорону праці.

Професійну діяльність медиків нерідко супроводжують ризики для здоров’я. Щоб створити безпечніші умови та запобігти нещасним випадкам, у медичних закладах впроваджують систему заходів з охорони праці. Одними з її елементів є інструктажі та проходження навчань з питань охорони праці.

Медична галузь містить значні ризики в сфері гігієни праці, а деякі спеціалізації несуть навіть загрози травмування.

Інколи сукупність факторів стає перепоною у виконанні професійних завдань, порушує фізичне, ментальне здоров’я, навіть просто знижена працездатність спричиняє помилки у лікуванні пацієнтів. Політика держави в сфері охорони праці включає комплексні заходи забезпечення персоналу засобами індивідуального захисту, інформованості щодо ризиків та їх запобігання, з чітко визначеними правилами поведінки кожного фахівця на місці своєї діяльності.

Слід наголосити, що медпрацівники мають право на відшкодування збитків у разі травм на виробництві та на пільги за виконання тяжкої та шкідливих видів робіт.

Перші щаблі з питань набуття знань та навичок з питань охорони праці потрібно починати формувати ще у студентів медичних закладів освіти.

В подальшому, вже під час практичної діяльності, потрібно приділяти особливу увагу питанням впливу факторів гігієни, фізіології та умов праці на функціональний стан і працездатність медичних працівників під час виконання ними своїх функціональних обов’язків.

Працівники повинні виховувати в себе культуру безпеки застосування навичок з охорони праці в медичній галузі та передбачати для себе сприятливі умови виробничого середовища згідно з чинними законодавчими.

У своїй трудовій діяльності постійно дотримуватися комплексу заходів, спрямованих на зниження або усунення факторів ризику, збереження високого рівня працездатності, запобігання виникненню професійних та виробничо обумовлених захворювань, нещасних випадків та формування безпечного середовища у медичній галузі.

 

ВОЛОДИМИР ХОМЕНКО, інженер з охорони праці.