Військовий облік жінок після 01 жовтня 2023 року!

З 1 жовтня 2023 року розпочалася постановка на військовий облік у ТЦК жінок. Проте не всіх. Стати на військовий облік обов’язково мають жінки медичних та фармацевтичних спеціальностей, жінки з іншими спеціальностями можуть стати на військовий облік виключно за власним бажанням, тобто добровільно (ч. 11 ст. 1 Закону України від 25.03.1992 №2232-XII «Про військовий обов’язок і військову службу»). На військовозобов’язаних жінок, котрі мають військовий квиток, ведеться військовий облік на підприємстві, установі чи організації, тощо, незалежно від її спеціальності.

А от щодо жінок-медиків й фармацевтів маємо перші уточнення від МОЗ. Як роз’яснює Міністерство, всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту чи працюють за такими спеціальностями: лікар, стоматолог, акушерка, сестра медична, фармацевт та провізор, наукова співробітниця, керівниця підрозділів в охороні здоров’я тощо вже мають перебувати на військовому обліку. При цьому більшість жінок з медичною та фармацевтичною спеціальністю уже стоять на військовому обліку у ТЦК.

Тож з 1 жовтня 2023 року на військовий облік мають стати всі жінки-медики та жінки-фармацевти, які з певних причин там не перебували. Щоб стати на військовий облік жінки, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, матимуть 3 роки – до 31 грудня 2026 року.

При цьому у п. 51 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 № 1487, висунуті вимоги щодо працевлаштування жінок-медиків та фармацевтів, які досі не перебувають на військовому обліку у ТЦК. Отже, як зазначає МОЗ, до 31 грудня 2026 року жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть працевлаштуватися на роботу без надання військового квитка. Однак під час прийняття на роботу жінок мають попереджати, що підприємство буде зобов’язане повідомити про неї ТЦК. Далі жінка має самостійно прибути до ТЦК для взяття на військовий облік.

Як зазначає МОЗ, постановка на військовий облік жінок-медиків та жінок-фармацевтів не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків й відповідно фармацевтів у державі.

 

ВІКТОРІЯ КІСІЛЬ, старший інспектор з кадрів.