Поточний стан ситуації щодо ВІЛ/СНІДу.

Хвороба СНІД викликається ВІЛ – вірусом імунодефіциту людини. Інфікованих людей називають ВІЛ-позитивні. Проте лише кінцева стадія хвороби називається СНІД – Синдром набутого імунодефіциту людини. З того часу, як було відкрито новий вірус, епідемія ВІЛ/СНІДу охопила весь світ і забрала понад 20 млн., життів. Більше половини нових випадків зараження ВІЛ реєструється серед людей віком від 15 до 24 років. Щодня у світі інфікується понад 6 тисяч юнаків та дівчат.

Дуже важливо знати, як передається ця хвороба. Знати – означає упередити! Встановлені три шляхи:

– статевий – при незахищеному статевому контакті;

– через кров: переливання зараженої крові, використання брудних шприців під час прийому наркотиків, брудні голки, пірсинг, татуювання, використання забрудненого, зараженого кров’ю леза тощо;

– від ВІЛ-позитивної матері до дитини під час вагітності, пологів або годування груддю.

ВІЛ не можна вдихнути, не має його в сльозах, поту, слині, не можливо заразитися доторкнувшись до зараженої людини.

Продовжує домінувати статевий шлях інфікування. Зростання гетеро-сексуального шляху передачі та кількості ВІЛ-інфікованих жінок дітородного віку спричинило поступове збільшення кількості дітей, народжених ВІЛ-інфікованими мамами.

В останні роки відмічається зростання кількості ВІЛ-інфікованих осіб, виявлених через наявність клінічних ознак хвороби. Найбільш поширеним СНІД-індікаторним захворюванням, як і раніше, залишається туберкульоз.

На жаль, сьогодні далеко не кожний ВІЛ-інфікований мешканець України знає свій статус і звернувся до медичного закладу. Тому однією з головних проблем є недостатні обсяги тестування. З метою розширення можливості доступу різних категорій населення до системи добровільного консультування і тестування на ВІЛ-інфекцію/СНІД в багатьох лікарнях відкрито кабінети «Довіри». Швидкий тест на ВІЛ-інфекцію можна зробити навіть у сімейного лікаря. Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хвилин часу людини. Цей тест допомагає виявити ВІЛ за декілька років до того як розів’ється хвороба і здійснюється через простий аналіз крові.

Інформація про хворого є конфіденційною і охороняється відповідним законом України.

Ліки від СНІДу називаються антиретровірусною терапією. Вони поки що не здатні повністю знищити ВІЛ, але можуть призупинити його розмноження. ВІЛ-інфекція вже давно не «чума ХХІ століття». Це хронічна інфекція, як і багато інших, її можна ефективно лікувати, створювати сім’ю й народжувати дітей, бігати марафони та робити кар’єру, старіти і виходити на пенсію – так само, як і без ВІЛ.

 

ОЛЕКСАНДРА БЄЛАЯ, лікар-інфекціоніст поліклінічного відділення комунального підприємства «Полтавської центральної районної клінічної лікарні Полтавської міської ради».