Вас консультує лікар-онколог.

Онкологічні захворювання є однією з основних причин смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи. За локалізацією найбільш поширеним серед чоловіків є рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка, а серед жінок – рак молочної залози, рак тіла і шийки матки та ободової кишки, шкіри.

Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу. Пусковим механізмом початку цього процесу можуть слугувати самі різноманітні чинники. Фізичні канцерогени – ультрафіолетове і іонізуюче, рентгенівське випромінювання, хімічні канцерогени – забруднення повітря компонентами тютюнового диму, вихлопними газами і пестицидами, задимленість приміщень, біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами (Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус гепатиту B, вірус гепатиту C і вірус Епштейна-Барра).

Серед численних проявів різних видів раку виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:

  • безпричинне підвищення температури тіла;
  • підвищена слабкість і стомлюваність;
  • відчуття болю незрозумілого походження. Даний симптом раку може проявлятися у випадках, коли пухлина здавлює або пошкоджує прилеглі судини, нервові закінчення і органи.
  • незрозуміла втрата ваги, найчастіше є ознакою онкологічного процесу на про пізніх стадіях;
  • зміни шкірних покривів (землисте забарвлення шкіри, поява жовтяниці, свербіння);
  • збільшення лімфатичних вузлів;
  • психологічна симптоматика – дратівливість, плаксивість, зниження уваги, незрозумілі запаморочення і головні болі.

У разі виникнення перших ознак раку, необхідно терміново звернутися до лікаря. При ранній діагностиці і відповідному лікуванні велика вірогідність лікування багатьох видів раку і зниження смертності від онкологічних захворювань!

 

АННА КОТОВА, лікар-онколог поліклінічного відділення.