5 пунктів планування вагітності.

В житті кожної жінки настає момент, коли вона усвідомлює, що хоче стати мамою і мріє про те, щоб у неї народився здоровий малюк. Здавалося б, так просто зачати дитину, було б бажання. Але якщо пара планує народити дитину, ми наполегливо рекомендуємо майбутнім батькам заздалегідь планувати вагітність й готуватися до зачаття після обстеження й консультації з лікарем.

Сьогодні, за даними офіційної статистики, майже кожна третя дитина з’являється на світ з відхиленнями в стані здоров’я, а 27 із кожної тисячі народжуються з вродженими вадами.

Значне навантаження з проблемами репродуктивного здоров’я припадає на дітей підліткового віку та молодь.

Фахівцями нашої жіночої консультації проаналізовано стан здоров’я жінок під час взяття на облік по вагітності. Ситуація наступна:

– майже кожна жінка має одну або кілька соматичних патологій;

– у 75% вагітних виявляються кольпіти і бактеріальний вагінози, які важко піддаються лікуванню, ремісії нестійкий, що ускладнює перебіг вагітності, пологів та післяпологового періоду.

Куріння, вживання алкоголю, експерименти з наркотиками обумовлюють значну частину репродуктивних втрат та низького рівня здоров’я дітей, адже в структурі причин інвалідності дітей в Україні перше місце займають вроджені аномалії та хромосомні порушення, на другому – хвороби нервової системи, на третьому – розлади психіки та поведінки.

Усі без винятку пари хочуть, аби у них народилися здорові діти. Для цього до зачаття дитини обом батькам, а не лише жінці, треба ретельно готуватися. Говоримо про п’ять важливих кроків, які варто зробити чоловіку та жінці, плануючи поповнення в сім’ї.

Крок перший: оберіть лікаря гінеколога та здайте аналізи на torch-інфекції, інші небезпечні захворювання. TORCH-інфекцій належать токсоплазмоз, герпес, краснуха, цитомегаловірусна інфекція та деякі інші захворювання. Перед вагітністю бажано здати аналіз, як мінімум на ці 4 показники. Загроза цих хвороб в тому, що вони передаються від матері до плоду, і можуть стати причиною розвитку серйозних вад розвитку та патологій. Про наявність антитіл до збудників інфекцій краще знати до зачаття, щоб мати можливість провести профілактику та вжити всі необхідні заходи. Необхідно здати аналізи на вірусні гепатити B та C, а також на ВІЛ. Якщо є підозра на хламідіоз (або він був колись в наявності), потрібно обов’язково провести відповідну діагностику. Це захворювання є дуже небезпечним для новонароджених, тому про факт його наявності потрібно знати і жінці, і лікарю.

Крок другий: позбудьтеся шкідливих звичок. Майбутні батьки повинні хоча б за три місяці до зачаття кинути курити, вживати алкоголь, наркотики. Плід жінки, яка курить, має менші розміри та вагу. У батька-курця знижується кількість активних сперматозоїдів. Вживання алкоголю та наркотичних препаратів викликають затримку внутрішньоутробного розвитку, що значно погіршує стан здоров’я уже народженої дитини.

Крок третій: збалансоване харчування. Раціон майбутніх батьків має бути багатий на цільнозернові продукти, рослинні олії, горіхи, свіжі овочі та фрукти, нежирні сорти м’яса і риби, морепродукти. У жодному разі не вживайте БАДів, вітамінів, керуючись порадами людей без медичної освіти.

Крок четвертий: з’ясуйте чи нема у вас хронічних захворювань. Хронічні захворювання можуть впливати не лише на якість життя, а на фертильність і перебіг вагітності. На етапі планування вагітності необхідно відвідати свого сімейного лікаря.

Крок п’ятий: консультація генетика. Якщо партнери здорові та їх вік від 20 до 35 років (для чоловіків – до 40 років), консультація генетика не є обов’язковою.

Окрім вікових причин, приводом для такої консультації можуть бути:

– в роду одного з пари були спадкові захворювання;

– один чи обидва партнери працювали на шкідливих виробництвах;

– якщо раніше хоча б у одного з пари були випадки народження мертвих дітей або дітей з вадами розвитку;

– при тривалому безплідді, невиношуванні та викиднях, пологах на ранніх термінах;

– якщо один чи обидва з пари довгий час проживали на екологічно несприятливій території.

При наявності хронічних захворювань або ризику ускладнень вагітності можуть знадобитися й інші обстеження.

І останнє. Якщо ви не встигли пройти підготовку до вагітності, а вона наступила, не засмучуйтеся. Не затягуйте з візитом до лікаря, пройдіть обстеження, виконуйте всі рекомендації, любіть свого майбутнього малюка – і в цьому випадку навіть при незапланованої вагітності у нього є великий шанс народитися здоровим, вирости щасливим і талановитим!

 

ДІАНА ВОРОНКІНА, лікар акушер-гінеколог жіночої консультації.