Діагностика туберкульозу.

У багатьох українців роками формувався стереотип, що профілактичний огляд – це формальність, нав’язана певними організаціями або самими ж лікарями, а для них особисто це в загалі і не треба. Дійсно, без медичної книжки на роботу влаштуватися не вдасться, тому «правдами – неправдами» медогляд треба «отримати». Але якщо ніхто не вимагає, то і профілактику ми робити не поспішаємо.

Цікавий приклад масової профілактики населення, стався під час пандемії Сovid19, коли всі були налякані смертельною загрозою. Тисячі людей при найменшій підозрі у себе небезпечного вірусу йшли до лікарні, і, щоб виключити ймовірність пневмонії, робили профілактичний рентген. Саме завдяки цьому обстеженню були виявлені сотні випадків туберкульозу легень.

Туберкульоз (ТБ) – це інфекційне захворювання, яке викликається кислотостійкими мікобактеріями. Патомеханізм інфекційного процесу: вдихання мікобактерій → фагоцитоз макрофагами → розмноження всередині макрофага → розпад макрофага та інфікування наступних клітин → утворення туберкульозної гранульоми, яка оточує зруйновані клітини (вогнища казеозного некрозу).

Проблема раннього, виявлення туберкульозу полягає у відсутності характерних, достовірних, клінічних симптомів хвороби. Через те, що паренхіма легень не має больових нервових рецепторів, наявність специфічного інфільтрату в ній не викликає болі. Біль з’являється при втягненні в патологічний процес плеври або бронхіальної системи. І лише поява специфічної симптоматики процесу дозволяє запідозрити наявність в організмі туберкульозу.

Одним із методів раннього виявлення туберкульозу є проведення планових профілактичних рентгенографічних оглядів, які проводяться 1 раз на рік. Перевагами даного методу є зручність, швидкість та чутливість, яка наближаться до 95% до виявлення патологічних змін в легеневій тканині (особливо, якщо брати до уваги КТ-обстеження). Рентгенологічно туберкульоз легень характеризується переважно верхівковою локалізацією, негомогеним характером тіні, різною інтенсивністю (слаба, середня, інтенсивна), нечіткими контурами і різними розмірами.

Томографічні дослідження (МСКТ) надають можливість доповнити рентгенологічну картину, а саме визначити точну локалізацію вогнища, його розміри, форму захворювання та розповсюдження патологічного процесу.

Для діагностики туберкульозу у дітей застосовують імунодіагностичний метод – шляхом постановки проби Манту (щорічно з 4 до 14 років) і встановленням «віражу» туберкулінової проби. Цей метод сприяє зменшенню рентгенологічного навантаження на організм в дитячому віці.

 

ОКСАНА СМИРНОВА, лікар-рентгенолог.