Збережемо зір.

За даними статистики, ті або інші проблеми із зором мають майже 300 мільйонів чоловік. З них майже 40 мільйонів повністю позбавлено можливості бачити. І що найголовніше – в більшості випадків ці люди могли б уникнути сліпоти, якби вчасно були вжиті заходи по лікуванню і реабілітації.

Частіше за все до повної або часткової втрати зору приводять захворювання очей, такі як глаукома і катаракта. Іноді причиною сліпоти є не захворювання очей, а ті або інші системні захворювання, наприклад цукровий діабет або пухлини мозку. У дітей втрату зору може викликати сильний дефіцит вітаміну А. Але чому ж дуже часто відбувається так, що гострота зору знижується, людина це помічає, але похід до лікаря відкладає до останнього. Можливо, тому що захворювання очей дуже часто протікають практично безсимптомно і безболісно, єдиним «дзвінком» стає повільна, але вірна втрата зору. Зволікаючи похід до лікаря-офтальмолога, ми втрачаємо дорогоцінний час.

Захворювання очей, які раніше вважалися віковими, зараз вже не рідкість у молодих людей, студентів і навіть школярів. Частково в цьому винний прогрес, раніше люди не проводили стільки часу за телевізійними екранами і комп’ютерними моніторами. Якщо ви відчуваєте, що до кінця дня ваші очі напружені, відчуваєте дискомфорт, сухість, сльозоточивість, а може бути, навіть невелике погіршення зір, не нехтуйте гімнастикою для очей. Ефективність такої гімнастики доведена і підтверджена офтальмологами.

Існують спеціальні вправи, які допоможуть очам справитися з щоденними навантаженнями. Такі вправи корисно виконувати по декілька разів в середині робочого дня і увечері. Щоб поліпшити кровообіг, помасуйте закриті віка подушечками пальців. Робіть це легкими круговими рухами.

Щоб зняти зайву напругу очних м’язів, корисно по черзі дивитися спочатку на близький, а потім на далеко розташований нерухомий предмет. Наприклад, ви можете переводити погляд з вашого офісного столу на дерево за вікном. І ще одна проста вправа для зняття напруги в очних м’язах – сильно примружтеся, а потім широко розплющте очі. Прагніть при цьому не витріщати очі якомога сильніше, а навпаки – розслабити очні м’язи. Повторюйте вправи стільки раз, скільки бажаєте.

Якщо ви вимушені цілий день працювати за комп’ютером, обов’язково робіть перерву кожна півтори-два години, навіть якщо вам здається, що ви не втомилися. Всі ми знаємо, що профілактика будь-яких захворювань легше і приємніше, ніж їх лікування. Але як часто потрібно перевіряти очі, щоб зберегти зір? Відвідувати лікаря-офтальмолога рекомендується не рідше одного разу на рік. Лікар не тільки подивиться гостроту зору, але і оцінить стан очного дна, сітківки ока, можливо, зміряє очний тиск і, звичайно, дасть індивідуальні рекомендації. Особливо важливо не нехтувати регулярними відвідинами офтальмолога для людей, страждаючих діабетом, мають підвищений артеріальний тиск або надмірну вагу.

ІРИНА БЕРЕЗІВСЬКА, лікар офтальмолог поліклінічного відділення.