Астма.

Астма – це хронічна хвороба, яка найчастіше проявляється періодичними нападами задишки та свистячими хрипами. Частота та ступінь важкості цих симптомів можуть бути різними. Наприклад, інтервал між нападами може коливатися від однієї години до одного дня. Як правило, напади відбуваються під час фізичної активності або вночі.

Бронхіальною астмою можуть хворіти люди усіх вікових груп, але найчастіше це діти та молодь.

Симптоми можуть турбувати періодично або постійно. Вони включають напади задухи, задишку, сухий і надривний кашель, свистячі хрипи при видиху, біль в грудях.

Зазвичай напад виникає під впливом певних тригерів. В більшості випадків він розвивається протягом декількох днів, але бувають і неочікувані, сильні напади. Між періодами загострень пацієнт почувається задовільно.

Якщо в процесі виконання фізичних вправ або при ГРВІ, чи просто так у вас виникають симптоми, описані вище, варто якомога швидше звернутися до лікаря, щоб він провів всі необхідні діагностичні заходи і підтвердив або виключив астму.

Вимірювання показників основних функцій легень при астмі або підозрі на неї проводиться кожні 3 місяці. При цьому, спірометрія – основний діагностичний метод, що дозволяє визначити швидкість потоку повітря, що виходить з легень і його обсяг. Тобто встановити ступінь порушення при захворюванні та швидкість динаміку прогресування.

Дане обстеження можна пройти в кабінеті функціональної діагностики нашого закладу.

 

БОГДАН ЯРОВИЙ, лікар функціональної діагностики.