Особливості застосування вауумної терапії у хворих із венозними трофічними виразками.

В хірургічному відділенні КП «Полтавська ЦРКЛ ПМР» широко використовується лікування тривалонезаживаючих ран та трофічних виразок на фоні цукрового діабету, облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок, ускладнених форм варикозної хвороби вен нижніх кінцівок за допомогою апарату для вакуумної терапії ран (NPWT).

Лікування трофічних виразок при декомпенсованій формі варикозної хвороби нижніх кінцівок (ВХНК) залишається актуальною медичною та соціальною проблемою. В цьому аспекті окремо стоїть питання про скорочення терміну підготовки таких хворих до операційного втручання з приводу основної патології. З цією метою була застосована вакуум-терапія та аутодермопластика шкірним аутотрансплантатом під час операційного лікування ВХНК.

При проведенні вакуумної терапії NPWT-апаратом здійснюється висока швидкість у виробленні керуючого сигналу від пристрою на електродвигун вакуум – помпи, точність в додержуванні заданого рівня розрідження в широкому діапазоні керування режиму роботи, встановлення рівню негативного тиску до (- 500) мм рт. ст.

На першому етапі лікування проводиться хірургічна обробка рани. Після очищення рана наповнюється поліуретанової губкою розміром пор від 60 до 2000 мкм, модифікуючи її в залежності від форми рани. Потім вся ділянка покривається і герметизується прозорою клейкою напівпроникливою мембраною (Tega-derm), яка перфорується для приєднання дренажної трубки, з’єднаної з апаратом для вакуум-терапії. Особливістю застосування вакуум-терапії при лікуванні ТВ є врахування фаз ранового процесу. Так, під час фази запалення використовується поліуретанова губка з максимальним розміром пор 1500–2000 мкм і в режимі апарату (–300) мм. рт. ст. У фазі проліферації застосовується губка з розміром пор 500–1500 мкм і режим негативного тиску (–150) мм. рт. ст, а у фазі загоєння, використовується губка з розміром пор до 500 мкм в режимі (- 100) мм. рт. ст.

Аналіз результатів застосування вакуумної терапії показав її високу ефективність в плані прискорення часу очищення виразки від некротичних тканин і мікроорганізмів та прискорення процесів регенерації у більш ранні терміни ніж при традиційних методах місцевого лікування. Так, зменшення мікробного обсеменіння з першого дня сприяє очищенню рани від некротичних тканин та зменшенню ранового ексудату вже на 3–5 добу. Також з 5 доби спостерігається грануляційний процес та крайова епітелізація виразки, за рахунок чого зменшується її площа та глибина.

В підсумку, завдяки застосуванню вакуум-терапії, вдається досягнути скорочення доопераційної підготовки пацієнтів до 7,8±4,6 днів. Це дозволяє на тлі «підготовленої» трофічної виразки провести усунення основної причини її виникнення (ВХНК з наявністю недостатності перфорантних вен), застосувавши комбінацію з операціями на перфорантних венах (їх субфасціальна дисекція) з одночасною пластикою шкірним аутодерматранслантатом.

 

ЮРІЙ БЕРКАЛО, лікар-хірург хірургічного відділення.