Безперервний професійний розвиток медичних сестер/медичних братів з 01 січня 2024 року.

Безперервний професійний розвиток (БПР) медичних фахівців – це важливий аспект процесу забезпечення якості медичної допомоги. Постійне оновлення знань і навичок, ознайомлення з сучасними протоколами та застосування їх на практиці – це реалії сучасного лікаря/сучасної лікарки, медичної сестри/медичного брата не лише в контексті державних вимог до професії, але й потреби до самовдосконалення та професійного розвитку.

Одними з основних документів, що регламентують БПР працівників сфери охорони здоров’я є :

З 1 січні 2024 року набрали чинності зміни до Постанови КМУ №725 від 14.07.2021 року, тож з цього року БПР став обов’язковим не тільки для лікарів,  а й для нових груп працівників сфери охорони здоров’я (фармацевтів, медичних сестер/братів, працівників з вищою немедичною освітою, що працюють у сфері охорони здоров’я, фахівців з реабілітації, у тому числі тих, які працюють у профспілкових організаціях і громадських об’єднаннях, що провадять діяльність у сфері охорони здоров’я).

Тобто раніше медичні сестри проходили лише цикли спеціалізації та тематичного удосконалення, але з 01 січня 2024 року вони мають відвідувати заходи безперервного професійного розвитку (БПР) та здобувати за це відповідні бали.

Критерії нарахування балів БПР здійснюються за здобуття :

  • формальної освіти у сфері охорони здоров’я (Здобуття освітньо-наукового та наукового рівнів вищої освіти галузі знань (доктор філософії, доктор наук) — 100 балів у рік захисту дисертації);
  • неформальної освіти у сфері охорони здоров’я (Цикли тематичного удосконалення, медичне стажування, конференції, конгреси, симпозіуми, тренінги, тематичне навчання, професійний розвиток за дистанційною формою навчання тощо (нарахування балів згідно з Наказом МОЗ «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів» від 22.02.2019 № 446 зі змінами));
  • інформальної освіти у сфері охорони здоров’я (Публікація статті або огляду в журналі з імпакт-фактором – 20 балів (30 – якщо в іноземних виданнях).

Після завершення заходу БПР провайдер має видати сертифікат медичному працівнику. Результати безперервного професійного розвитку знадобляться в подальшому для врахування атестаційною комісією щодо присвоєння або підтвердження відповідної кваліфікації або категорії.

Нагадування! На даний час, через воєнний стан, МОЗ призупинило атестацію, а тому термін дії посвідчень про кваліфікаційну категорію та сертифікатів лікаря-спеціаліста, який сплив у період дії воєнного стану, подовжується на період дії воєнного стану та протягом трьох місяців з дня його припинення або скасування.

Після відновлення атестацій до атестаційної комісії подається як зазвичай необхідний перелік документів та копія документа, що засвідчує рівень володіння державною мовою відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

 

КАТЕРИНА ШИЯН, старший інспектор з кадрів.