Як вік жінки впливає на зачаття здорової дитини.

Приготуйтеся отримати відповіді на ці важливі питання. Також Ви дізнаєтесь про особливості, з якими пов’язаний процес зачаття для жінок різного віку.

Вік від 20 до 24 роки – найкращий період для вагітності. У цьому віці 90% яйцеклітин генетично в нормі, а саме цей факт впливає на зачаття здорової дитини. Імовірність зачати здорового малюка в цьому віці і протягом року регулярного статевого життя – 96%. Тут важливо звернути увагу, що високі шанси зачаття, на жаль, не завжди ведуть до народження здорової дитини. Вся справа в тому, що молодь менш відповідально ставиться до підготовки до вагітності, ігноруються деякі фактори ризику, що ведуть до ускладнень при вагітності. Наприклад: шкідливі звички, неправильне харчування, дефіцит вітамінів.

Тому в будь-якому віці важливо робити відповідне обстеження, щоб відчувати себе впевнено в плані здоров’я і не ставити під загрозу здоров’я майбутнього малюка.

У віці від 25 до 29 років шанси завагітніти протягом року статевого життя становлять 86%, а ймовірність викидня – не більше 10%. Звичайно, необхідно ретельно готуватися до вагітності, стежити за здоров’ям, харчуванням, власною вагою і уникати стресів. Про це ми писали вище і готові повторювати кожного разу, коли справа стосується планування вагітності. Але, як правило, якщо Вам ще немає 30-ти, і Ви стежите за здоров’ям, плануючи вагітність, у Вас є всі шанси зачати здорових дітей.

У віці до 35 років ймовірність зачати дитину все ще велика і теж складає 86%. Але, на жаль, вірогідність викидня зростає і становить приблизно 20%. Крім того, після 30 років у багатьох жінок виникають хронічні захворювання, які можуть негативно позначитися на вагітності. При підготовці до вагітності в такому віці максимально важливо звернути увагу на своє здоров’я. Якщо зачаття не відбувається після 12-ти місяців активного статевого життя, необхідно звернутися до лікаря-репродуктолога.

Чи можна завагітніти після 35 років? Таке питання не просто так хвилює багатьох жінок. Справа в тому, що жіноча фертильність починає стрімко знижуватися після 35 років. Незважаючи на це, шанси завагітніти після 35 років є. Імовірність зачаття протягом року складають 78%.

Проте, поговоримо про зниження жіночої фертильності. Такий процес в жіночому організмі є основною причиною збільшення ризиків передачі хромосомних порушень, які негативно впливають на життєздатність яйцеклітини і ембріона. Пов’язано це явище з тим, що в яйцеклітині міститься менше енергії для можливості правильно розподілити генетичний матеріал і забезпечувати за рахунок своєї енергії ранні етапи розвитку і імплантацію ембріона. Тому збільшується вірогідність зачаття ембріона з хромосомними відхиленнями (наприклад, синдром Дауна).

У віці від 40 до 44 років за 12 місяців у жінки може бути всього кілька овуляцій, так як життєвий запас яйцеклітин і вироблення в організмі естрогену і прогестерону знижуються. Ймовірність завагітніти в такому віці дуже мала, але це не означає, що зачаття після 40 неможливо зовсім. Головне – грамотно підійти до планування вагітності. Звичайно, краще не відкладати таку важливу подію надовго. І це не тільки наша рекомендація, а й рекомендація всіх провідних репродуктологів світу.

Давайте підсумуємо. Вагітність – це прекрасно, а планування, зачаття і народження здорового малюка – безперечно найкраща і найважливіша подія в житті кожної жінки. І, якщо підійти до цього процесу максимально відповідально, регулярно проходити медичні обстеження, вести здоровий спосіб життя і періодично приймати важливі для жіночого організму вітаміни, у вас обов’язково будуть здорові і щасливі діти. Пам’ятайте, жіночий репродуктивний вік має свої межі, але випадки безпліддя можна виправити.

 

Діана Воронкіна, лікар акушер-гінеколог жіночої консультації.