Рак молочної залози.

Рак молочної залози є однією з найбільш вивчених і досліджуваних форм раку.

Фактори ризику захворюваності на рак молочної залози (рак грудей) :

– вік більше 40 років;

– високий рівень естрогену в крові;

– наявність родичів першої лінії (мама, сестра, тітка, бабуся), хворих на рак молочної залози;

– прийом гормональних препаратів з метою контрацепції або регуляції менструального циклу, замісної гормональної терапії в менопаузі;

– перша вагітність у віці старше 30 років;

– раніше перенесений рак яєчника або молочної залози;

– контакт з джерелами радіації;

– відсутність пологів і вагітностей;

– ендокринологічні та обмінні порушення (захворювання щитовидної залози, ожиріння);

– ранній початок менструацій (до 12 років) та /або пізній початок менопаузи;

– підвищене вживання жирної їжі.

Незважаючи на те, що фіброзно-кістозна мастопатія не є передраковим станом, атипові зміни в епітелії протоків грудей також збільшують ризик раку молочної залози.

Локалізація ракових пухлин у молочних залозах сама різна. Однаково часто уражається як права, так і ліва заліза. У самій молочній залозі найчастіше (приблизно у 1/2 хворих) пухлини виникають у верхньо-зовнішньому квадранті, іноді у самого краю її на кордоні з пахвовій западиною.

Проявом раку можуть бути і виділення з соска, як правило, кров’янисті. При поширенні процесу в лімфатичні вузли, вони збільшуються, що може викликати дискомфорт у пахвових ділянках. Коли необхідно звернутися до лікаря:

– ви виявили ущільнення в грудях;

– з’явилися виділення із сосків;

– змінилася шкіра грудей («лимонна кірка», втягнення, почервоніння, набряк);

– змінився сосок (втягнувся, з’явилася кровоточива ранка).

На ранніх стадіях основним проявом раку молочної залози є наявність об’ємного утворення в молочній залозі, що виявляється при мамографії, УЗД або інших методах дослідження, або самою жінкою (набагато рідше, і, в основному, у жінок з невеликою грудьми). Але необхідно розуміти, що виявити пухлину, що характеризується дифузним ростом (не має щільної частини), без спеціальних інструментальних методів неможливо. Регулярних профілактичних обстежень 1 раз в рік в більшості випадків достатньо для виявлення на ранніх стадіях.

Сучасні діагностичні методи, що застосовуються у всьому світі, є запорукою успішного лікування. Діагностичні методи можна розділити на 3 групи:

– рентгенологічний (мамографія);

– ультразвуковий;

– метод магніторезонансної томографії.

Мамографія є найбільш інформативним діагностичним методом.

Додаткові дослідження при раку молочної залози: ультразвукове дослідження органів черевної порожнини; рентгенографія легенів; комп’ютерна томографія органів черевної порожнини і грудної клітини; сцинтиграфія (радіоізотопне дослідження) скелета; загальноклінічні аналізи та обстеження; дослідження лімфатичних вузлів до початку лікування.

В останнє десятиліття світової онкологією досягнуті значні успіхи в лікуванні раку молочної залози. Основою успішного лікування є комплексний підхід – оптимальне поєднання хірургічного, хіміотерапевтичного та радіотерапевтичного етапів. Чим раніше виявлена пухлина, ніж менше поширення захворювання – тим легше, коротше, дешевше і ефективніше лікування.

З метою запобігання раку молочної залози необхідно щомісячне самообстеження та своєчасне звернення до лікаря, що надає жінкам впевненості в стані свого здоров’я та є важливою частиною профілактики та діагностики захворювання молочних залоз, що дозволить вам зберегти здоров’я та життя.

 

АННА КОТОВА, лікар-онколог поліклінічного відділення комунального підприємства «Полтавська центральна районна клінічна лікарня Полтавської міської ради».