Всесвітній день зору.

Бережіть зір!

Кожного року у другий четвер жовтня громадськість відзначає Всесвітній день захисту зору. З 2000 року цей день є основним пропагандистським заходом ініціативи «Бачення 2020». Він покликаний привернути увагу урядів всіх країн до проблем збереження зору і забезпечити доступ до медичних послуг всім, хто має в цьому потребу.
Зір – одна з фізіологічних функцій сенсорної системи, за допомогою якої людина отримує 80-90% інформації про навколишній світ. Ця інформація необхідна не лише для повноцінного існування та орієнтування людини, але й для естетичного сприйняття світу.
За даними ВООЗ, близько 285 мільйонів людей по всьому світі страждають від порушень зору, з них 39 мільйонів вражені сліпотою. Близько 90% людей, які страждають від порушень зору, живуть в країнах з низьким рівнем доходу. 82% людей, що страждають сліпотою, входять у вікову групу 50 років і старше.
Щороку кількість сліпих у світі зростає на 1-2 млн. осіб. Якщо не вжити термінових заходів, до 2020 року у світі буде вже100 млн. сліпих, адже кожні 5 секунд втрачає зір 1 доросла людина, кожну хвилину – 1 дитина. Причому для України проблема дитячої сліпоти та слабкозорості дуже актуальна, оскільки дитяча сліпота та слабкозорість посідає четверте місце серед основних причин інвалідизації дітей в нашій країні.
Не залишаються осторонь від цієї проблеми і медичні працівники нашого району. Спільно фахівцями центральної районної клінічної лікарні та первинної мережі були профілактично оглянуті 264 особи. Активно проводилась роз’яснювальна робота щодо профілактики уражень зорового апарату.

Адміністрація Полтавської центральної районної клінічної лікарні.