З проблемами потрібно боротися.

Екстремальність нашого життя веде до наростання ситуацій та психопатичних реакцій і станів, жорстокості і агресивності по відношенню до слабших. Це відбивається у посиленні масштабу внутрісімейного насильства, злочинів проти жінок і дітей. Насильницькі дії членів сім’ї по відношенню один до одного мали місце у всіх суспільствах і в усі часи. Нажаль ця проблема не обійшла стороною й сучасну Україну.

Саме з цього приводу 02 грудня 2015 року під головуванням Лідії Іванівни Лепейко, голови Полтавської районної державної адміністрації, відбулося засідання круглого столу з тематикою: «Стоп насильству в сім’ї: діємо разом». Зважаючи на складність та багатовекторність проблематики та нагальної потреби термінового комплексного впливу на ситуацію, що склалась, до участі у заході були залучені представники соціальних служб району, фахівці медичної та освітньої галузей, правоохоронних органів, пенітенціарної служби.

Дійсно, і це було визнано всіма учасниками заходу, краще «лікування» – профілактика. Саме для цього представниками соціальних служб, сільських рад, медиками здійснюються інспектування соціально-неадаптованих сімей та сімей, які опинились у складних життєвих обставинах. Вивчаються матеріально-побутові умови проживання родин, проводиться просвітницька робота з батьками щодо формування відповідального батьківства та запобігання негативним явищам: вживання алкоголю, тютюнопалінню та багато іншого.

І хоча впродовж 2015 року в медичних закладах району не зареєстровано випадків звернення за допомогою в наслідок жорстокого поводження в сім’ї, але є факти над якими потрібно замаслитися, зокрема за 11 місяців поточного троку вже 5 дітей з різних причин вилучені із сімей.

Проблему потрібно вирішувати, а не робити вигляд, що її не існує!