Це необхідно знати.

В осінньо-зимовий період на території України збільшується захворюваність на грип та ГРВІ.ІПолтавський район  нажаль не став виключенням.
Грип та ГРВІ – наймасовіше захворювання людини. Дорослі від епідемій страждають менше, оскільки вони вже неодноразово „зустрічались з вірусами”. Найбільш сприйнятливі до грипу діти, починаючи з другого півріччя життя (в першому півріччі вони захищені материнськими антитілами).  Найбільшу небезпеку ці захворювання представляють для дітей, так як у них високий ризик розвитку ускладнень.

Тривалий час основним шляхом передачі інфекції вважався повітряно-крапельний але можливе зараженням контактним шляхом, особливо при потисканні один одному руки з наступним потраплянням у дихальні шляхи через слизову оболонку носа і очей. Твердження, що підвищена чутливість до респіраторних вірусів виникає лише при ослабленій імунній системі, є одним з головних міфів щодо грипу та інших ГРВІ.

Під час інфікування вірус грипу прилипає, а потім проникає в клітини респіраторного тракту, переважно трахеї і бронхів. Виділення вірусу з респіраторним секретом продовжується 5-10 днів, а у дітей цей період може бути ще довшим. Інкубаційний період при грипі коливається від декількох годин до 3 діб.

На що необхідно звернути увагу:

-існують деякі особливості клінічного перебігу грипу. У дітей молодшого віку передусім можуть з’явитися симптоми нейротоксикозу (блювання, судоми) навіть на тлі не високої температури тіла.

-захворювання здебільшого починається гостро, з проявів загальної інтоксикації (озноб, відчуття жару, сильний головний біль, біль в очах). Хворого турбують загальна слабкість, ломота в попереку, крижах, суглобах, м’язовий біль, порушується сон. Привертає увагу вигляд обличчя хворого: покрасніння, одутлість, блискучі очі — загалом воно нагадує обличчя заплаканої дитини

-здебільшого на другу добу хвороби з’являється сухий кашель, починає турбувати біль у грудях. На 3-5 добу кашель м’якшає, з’являється незначна кількість слизового мокротиння. Носове дихання порушене через набряк слизової оболонки.

-вже в перші години температура тіла може сягати 39-40°С, утримуватись на такому рівні 2-3 доби. Проте, якщо в подальшому гарячка продовжується або розвивається її друга хвиля (загалом триває довше 5-7 діб), це свідчить про розвиток бактеріальних ускладнень.

 Профілактика:

Профілактика за допомогою обмеження контактів:

-щоб запобігти виникненню у дитини грипу або будь-який інший ГРВІ, варто максимально обмежити його контакти з носіями інфекції. Для цього необхідно уникати місця великого скупчення людей, наприклад, громадський транспорт, поліклініки, аптеки і великі магазини. Замість того щоб простоювати з малюком в чергах, наприклад, в аптеці, або їхати в переповненому автобусі, краще пройтися з ним пішки десь у парку.

-особливі заходи в період епідемії ГРВІ приймаються і в дитячих установах. Так, прийом нових дітей в дитячі садки не проводиться, переклад з однієї групи в іншу не здійснюється. У дитячому садку щоранку проводиться огляд дітей для того щоб виявити малюків з ознаками захворювання. А також у дитячому садку рекомендується щодня проводити опромінення всіх приміщень за допомогою УФ- ламп.

Носіння маски, миття рук і носа

Маска допоможе тільки в тому випадку, якщо вона надіта на хворого ,а не на здорового. Тому якщо хтось з домочадців захворів на грип, йому варто носити маску, міняючи її кожні дві години. На ній будуть осідати крапельки слини, що виділяється під час чхання та кашлю, в яких міститься особливо багато вірусів.
Дитина повинна якомога частіше мити руки з милом, а там, де немає раковини, можна використовувати вологі серветки.
Якщо у когось з членів сім’ї є нежить, кашель або чхання, то йому варто користуватися одноразовими носовими хусточками.
Батьки обов’язково повинні навчити дитину промивати ніс. Ця проста процедура вважається дуже дієвою, адже, якщо проводити її хоча б кілька разів на день, то збудники грипу та інших різновидів ГРВІ не зможуть утриматися в носовій порожнині. Для промивання необхідно набрати в долоні теплу воду і втягнути її повільно носом, але не глибоко, а потім висякатися. Після цього треба вмитися і прополоскати рот водою.

Профілактика за допомогою регулярного прибирання:

Вчені з’ясували, що вірусні частинки надзвичайно довго зберігають свою активність в приміщеннях з теплим, сухим і нерухомим повітрям. Зате вони практично миттєво руйнуються у вологому, холодному і рухомому повітрі. Найбільш сприятливою для дитини буде температура повітря в кімнаті близько 20 градусів і вологість у межах 50-70 %.

Профілактичний догляд за слизовими оболонками

В області верхніх дихальних шляхів постійно виробляється слиз, яка виконує захисні функції. Якщо слизові оболонки і слиз починають пересихати, то робота місцевого імунітету порушується, і віруси з легкістю проникають в організм.

Найчастіше причиною висихання слизу стає занадто сухе повітря в приміщеннях.

Щоб уникнути сухості слизових, можна приготувати спеціальний зволожуючий розчин, змішавши один літр чистої кип’яченої води з однією чайною ложкою солі. Потім треба взяти флакон з розпилювачем (наприклад, від судино звужуючого препарату) і залити туди отриманий розчин, а потім впорскувати його в носові ходи якомога частіше. Якщо часу для самостійного приготування зволожуючого розчину немає, то можна купити вже готовий в  аптеці.

Лікарські засоби для профілактики:

У період епідемії, особливо якщо дитина навчається в школі або відвідує  дитячий сад, після консультації з лікарем можна використовувати різні лікарські засоби. З метою профілактики може використовуватися противірусні , імуномоделюючі та імуностимулюючі препарати.
Лікарські засоби завжди визначаються індивідуально, залежно від віку, ваги і стану здоров’я дитини.
Одне з найпопулярніших профілактичних засобів – це оксолінова мазь. Цією маззю потрібно змащувати носові ходи пару раз на день, при цьому треба пам’ятати про те, що вона може викликати неприємне, але короткочасне відчуття печіння.
Загальна профілактика:

Під час епідемії ГРВІ батьки повинні подбати про те, щоб дитина повноцінно харчувалась, висипалась і відпочивала. Корисні прогулянки на свіжому повітрі, а також відвідування басейну і зарядка. Добре допомагає і загартовування, якщо у малюка немає до нього протипоказань.

Рекомендується прийом вітамінів, в першу чергу, А, С і групи В. У холодну пору року можна давати дитині сироп шипшини, якщо у малюка немає на нього алергії.

Лікування ГРВІ та грипу є складною проблемою, тому його має визначати лікар. Не потрібно займатись самолікуванням, це небезпечно! При своєчасному і правильному лікуванні хвороба закінчується повним одужанням.

В.о.завідувача педіатричним відділенням Полтавської ЦРКЛ Лобанова В.А.