Слизько, як вберегтись від травм в ожеледицю.

Як тільки земля вкривається кіркою льоду й утоптується сніг — збільшується кількість травм. В основному це забої, переломи рук та гомілок, черепно-мозкові травми. Жертвами ожеледиці в першу чергу стають похилі люди. Головними ворогами в цей час являється наш поспіх, не уважність й не знання елементарних “зимових” правил.

Під час ожеледиці старайтесь пересуватись не швидко, не тримаючи руки в карманах, якщо ви несите сумку, краще повісьте її на плече. По можливості потрібно вибирати найбільш безпечні ділянки дороги. Ногу на землю потрібно ставити повністю на всю підошву й не напружувати при цьому коліна. Похилим людям рекомендується використовувати тростини з резиновими наконечниками, або спеціальну палицю з загостринними шипами. Старайтесь не взувати в ожеледицю взуття на високих підборах, краще на плоскій ребристій підошві, бажано з резиновими протекторами, яка не твердне при низьких температурах. Якщо у вас ковзке взуття , то можна використати резинову профілактику,яку наклеять у взуттевій майстерні, або використати льодоступи , вони мають універсальний розмір й підходять на різні види взуття.

Якщо падіння не уникнути, то падати тркба не приземляючись ні на руку, ні на плече ні тим більше на голову. В момент падіння треба згрупуватися, напружити м’язи, щоб зіткнення з землею сталося як можна більшою поверхнею тіла і обов’язково супроводжувалась перекачуванням. Наприклад, падаючи назад й приймаючи удар на сідниці трохи згорбтеся й перекотіться на спину, при падінні на бік уберіть руку й перекотіться на плече. Якщо ви падаєте на спину- притягніть підборіддя до грудей- це вбереже від черепно- мозкових травм. Якщо ви падаєте зі сковзких східців дуже важливо захистити обличчя та голову, не намагайтесь припинити падіння розставивши руки й ноги- це збільшить кількість переломів.

Коли ви все таки впали й постраждалу частину тіла пронизав пекучий біль, краще всього не рухатись з місця, в крайньому випадку- обережно відповзти на безпечну ділянку, якщо падіння відбулося на проїзній частині, а краще щоб допомогли викликати швидку допомогу.

Забій- найбільш частий вид травми, виникає при ударі о твердий предмет, супроводжується болем, набряком та гематомами. Перша допомога направлена на зменшення крововиливу та зняття болю, використовується охолодження місця забою, накладання фіксуючої пов’язки( 8-ми подібна, косиночна). Забої голови, грудної клітини й живота можуть супроводжуватись скритими пошкодженнями, тому консультація лікаря обов’язкова.

Вивихи( стійке зміщення кінців кісток, які входять в склад любого суглобу) трапляється при падінні ударі. Проявляється різким болем, рухи в суглобі неможливі, суглоб деформований, обриси його в порівнянні зі здоровим зміненні. Перша допомога направлена на зменшення болей й затримання розвитку набряку. Для цього на суглоб кладуть холод й фіксують кінцівку(руку підвішують на косинку, прибинтовують до грудної клітини, ногу обкладають м’якими предметами й залишають в тому положенні в якому вона знаходилась) потім хворого потрібно негайно доставити до лікарні, ні всякому разі не вправляти вивих самостійно.

Переломи кістки- травматичне порушення кістки. Переломи бувають закриті- без порушення цілісності шкірних покривів та відкриті, коли є рана в місті перелому. Вони супроводжуються болем, порушенням рухів, можлива патологічна рухливість. Перша допомога в забезпеченні фіксації зламаної кінцівки та адекватному знеболенні. Пошкоджену кінцівку вкладають на шину або дошки , палиці та інші предмети, до яких прибинтовують кінцівку так, щоб шина захопила 2 найближчі суглоби й робила їх нерухомими. При наявності рани -потрібно накласти асептичну пов’язку для запобігання подальшого інфікування та негайне транспортування хворого до мед. Закладу.

Уважність та обережність являються основними в профілактиці травматизму не тільки зимового, й тому, виходячи на вулицю в негоду треба оцінювати кожен крок.

 

Райтравматолог Степанова Євгенія