04 лютого в Україні відзначається Всесвітній день боротьби із онкологічними захворюваннями

Україна належить до країн, де рівень онкологічної захворюваності і смертності є надзвичайно високим. У нашій державі рак є причиною 15% смертності і поступається за показниками лише серцево-судинним захворюванням. Щороку в Україні виявляють більше 160 тис. нових випадків онкологічних захворювань, з них більше 80 тис. мають летальні наслідки. В структурі захворюваності та смертності від раку у чоловічого населення перші рангові місця посідають злоякісні новоутворення легенів, шлунка, передміхурової залози, колоректальний рак, у жінок – рак молочної залози, шлунка, КРР і яєчників.

За уточненими даними Національного канцер-реєстру України у 2013 р. було зареєстровано 164 465 нових випадків захворювання на злоякісні новоутворення; показник захворюваності в порівнянні з 2012 р. достовірно збільшився на 1,2%, у 2014 році лише вперше зареєстрованих зафіксовано понад 134 тис., хоча рівень смертності дещо знизився в порівнянні з попереднім роком. В цілому, співвідношення захворюваності та смертності 51,3%. На кожних 100 зареєстрованих трохи більше 50 померлих від онкологічних захворювань.

Причиною високого рівня смертності є значний відсоток – 30-45% пізньої діагностики на ІІІ та ІV стадіях. Лише при деяких візуальних локалізаціях (рак молочної залози, рак шийки матки, рак передміхурової залози) смертність коливається в межах 40-50%. Для більшості локалізацій вона перевищує 50%. Окрім пізньої діагностики, серед причин є також недостатнє охоплення спеціальним лікуванням хворих.

Пам’ятайте, що вчасний візит до лікаря, плановий профілактичний огляд можуть убезпечити Вас від суттєвих проблем зі здоров’ям!