Цукровий діабет – як жити з цією хворобою?

Цукровий діабет є загальносвітовою медико-соціальною проблемою.

По даним Міжнародної федерації діабету на цю недугу страждає 366 млн. людей в світі, а до 2030р. очікується до 552 млн. хворих.

В Україні цукровий діабет займає третє місце за рівнем смертності, після серцево-судинних та онкологічних захворювань. На 01 січня 2015 р. в нашій державі було зареєстровано 1 млн. 198,5 тис. людей, які страждають на цукровий діабет, а це до речі  майже  3,0% від наседення України. В  Полтавському районі страждають на цей недуг 2350 осіб. І щорічно їх кількість збільшується. Дослідження проведені в різних регіонах України показали, що фактична поширеність цукрового діабету в 3-4 рази вища.

Які ж зміни лежать в основі виникнення цієї хвороби. При цукровому діабеті, перш за все, порушується вуглеводний обмін, а потім до нього приєднується порушення жирового та інших видів обміну організму.

Цукровий діабет розвивається поступово. Досить тривалий час підступна хвороба є непомітною. До числа перших ознак належать: сухість у роті, часте сечовипускання, сухість шкіри, слабкість, свербіж шкіри, оніміння в кінцівках, погане загоєння ран, схуднення.

Якщо у вас спостерігається якась із цих ознак необхідно негайно звернутися до свого сімейного лікаря!

Безпосередні причини, які впливають на виникнення цукрового діабету можуть бути різними: головне місце посідають особливості харчування, надмірний вплив стресових факторів, низька фізична активність, що призводить до ожиріння, захворювання шлунково-кишкового тракту. Також мають важливе місце спадкові фактори. У деяких родинах цукровий діабет зустрічається упродовж кількох поколінь (спадковий фактор).

Багато категорій людей перебувають в «зоні ризику» виникнення цукрового діабету, це:

– особи, які страждають на гіпертонічну хворобу, подагру, атеросклероз, гіперурікемію;

– люди зі збільшеною вагою;

– хворі зі стійким фурункульозом та пародонтозом;

– особи похилого та старшого віку.

В залежності від причин і механізму захворювання, виділяють два типи цукрового діабету: інсулінозалежний та інсулінонезалежний. Перший називають ще юнацьким, він частіше виникає у дитячому та підлітковому віці. Другий тип цукрового діабету, як правило виникає у осіб старшого віку.

Незважаючи на те, що діабет є поки що повністю невиліковним захворюванням, профілактика та своєчасне лікування його ускладнень може значно не тільки продовжити, а й суттєво покращити його якість.

Основною ціллю лікування цукрового діабету є нормалізація вуглеводного обміну. А досягається це наступним чином: збалансована дієта, модифікація способу життя (сплановане фізичне навантаження), прийом цукрознижуючих препаратів (ін’єкційних або таблетованих).

Більшість проблем пов’язаних з захворюванням на цукровий діабет людина має змогу позитивного впливу.

Пам’ятайте – недуг можна подолати але краще його попередити!

Лікар-ендокринолог Полтавської центральної районної клінічної лікарні Валентина Пащенко