Для оптимізації роботи зубопротезної лабораторії

28 березня заступник голови районної ради Михайло Кононенко провів робочу нараду з керівним складом Полтавської центральної районної клінічної лікарні та колективом зубопротезної лабораторії. На порядку денному зібрання стояло складне питання оптимізації роботи медичної галузі, зокрема, в частині забезпечення населення якісним зубопротезуванням.

Як відомо, для вирішення потреб жителів району у зубопротезуванні, при Полтавській ЦРКЛ функціонує окремий структурний підрозділ – госпрозрахункова зубопротезна лабораторія. Фінансується вона за рахунок надходжень для пільгового зубопротезування (за 2015 рік надійшло 215 тисяч гривень із загального фонду бюджету району для надання послуг із зубопротезування пільгових категорій населення та 5,8 тисячі гривень – від управління соціального захисту райдержадміністрації за послуги із зубопротезування осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи) і коштів, отриманих від надання платних послуг із зубопротезування населення (40,37 тисячі гривень за минулий рік). Однак, грошей на утримання цього підрозділу ЦРКЛ всеодно не вистачає. Лабораторія не забезпечує основні свої потреби, вже не кажучи про капіталовкладення в розвиток та оновлення матеріально-технічної бази, освоєння новітніх технологій.

 Враховуючи цю ситуацію, а також те, що нині перед усією галуззю охорони здоров’я стоїть завдання ефективного використання кожної копійки виділених з державного та місцевого бюджетів коштів, необхідності дотримання загально обмежувальних заходів через особливий стан в країні  (вимоги Постанови Кабінету Міністрів України від 1 березня 2014 року №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету»)  і постало питання впровадження таких організаційних підходів та сучасних технологій, які б дали можливість за мінімальних витрат отримувати максимально можливий результат.

Детально вивчивши питання оптимізації роботи зубопротезної лабораторії та спираючись на запропоновану підтримку районної ради, присутні вирішили негайно підготувати комплекс «реанімаційних» дій. Перебудувати роботу служби, активізувати пошук можливостей додаткового залучення коштів від платних послуг та сформувати пакет підтримки з боку влади району для розширення обсягів пільгового зубопротезування за рахунок районного бюджету (наприклад, учасникам антитерористичної операції). А за підсумками антикризових дій, спільно з громадою та депутатським корпусом, остаточно обрати шлях вирішення порушеного питання.